Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.

Over deze website

De persoon achter deze website
JanMijn naam is Jan Klein Kranenburg. Ik ben geboren in 1976 in Apeldoorn, maar heb het grootste gedeelte van mijn jeugd in Dedemsvaart (Overijssel) g ewoond. Na mijn studie ben nog enkele jaren in Arnhem blijven wonen. Ik ben daar getrouwd en onze dochter is daar ook geboren. Eind oktober 2008 zijn we verhuisd om wat meer ruimte te krijgen. Onze keus is gevallen op het dorpje Hummelo in de Achterhoek. Door een recente gemeentelijke herindeling woon ik nu zelfs in dezelfde gemeente als waar het dorpje Kranenburg onder valt (Gemeente Bronckhorst). Wie weet kan ik daar ooit mijn voordeel nog mee doen.

Door deze website zou je kunnen gaan denken dat genealogie mijn grote hobby is, maar dat is eigenlijk niet het geval. Sterker nog: ik heb voor deze website nog nooit een archiefstuk opengeslagen.
In mijn vrije tijd vond ik het leuk om websites te maken. Op een gegeven ogenblik ontdekte ik dat de domeinnaam www.kleinkranenburg.nl nog beschikbaar was. Ik besloot deze te claimen. De vraag was toen wat te doen met dit adres. Ik wist dat mijn vader en grootvader wel wat stamboomonderzoek hadden gedaan en het leek me leuk om deze informatie via internet te ontsluiten.
Als je dan bezig bent ga je toch eens op internet zoeken of je sommige personen uit de stamboom kunt terugvinden. Dit bleek al snel het geval en ik bleek aan de hand van internet de stamboom al snel uit te kunnen bouwen. Dit bleek een leuke puzzel, helemaal als je informatie vindt waarmee je twee losse eindjes aan elkaar kunt knopen. De interesse ging verder: je gaat fantaseren over de omgeving en tijd waarin je voorvaders geleefd hebben. Zodoende ben ik ook op zoek gegaan naar omgevingsgeschiedenis en oude kaarten van de omgeving.

Waarom geen GEDCOM of Pro-Gen?
Pro-gen logoEr bestaan vele tientallen computerprogrammaatjes en websites om je stamboom in bij te houden. Er is zelfs een hele overzichtwebsite van al deze mogelijkheden. Maar ondanks alle voordelen (je kunt je gegevens koppelen aan andermans gegevens). Heb ik er toch voor gekozen om een eigen systeem te hanteren: het programmeren van de website is tenslotte ook voor een belangrijk deel mijn uitdaging.

De titelfoto
De titelfoto bestaat uit een foto van een boom en een foto van twee drinkende koeien. TitelfotoDe boom is een verwijzing naar de stamboom die een belangrijke plek op deze website inneemt. Met de grazende koeien wil ik een indruk geven van de familiehistorie: ondanks het feit dat de naam Klein Kranenburg (zeker in het westen van Nederland) vaak enigszins elitair overkomt en ondanks het feit dat de familienaam is ontstaan op een plek met een grote concentratie aan adel en kastelen wil ik geen pretenties suggereren: uit alle aanwijzingen blijkt dat de Klein Kranenburgs een eenvoudig boerengezin uit de Achterhoek was, zonder blauw bloed, zonder familiewapen en waarschijnlijk ook zonder de beheersing van het lezen en schrijven.
De foto's zijn overigens wel genomen in de Achterhoek. Niet in Kranenburg, maar zo'n 15 kilometer te zuidoosten ervan, vanuit de tuin van mijn schoonouders.

vorige pagina | homepage


fotocamera Nieuwe foto's
25-05-2008 Onlangs heb ik op een zonnige dag nieuwe foto's gemaakt in Kranenburg en omgeving. Klik hier om ze te bekijken.

vergrootglas Zoeken in Genealogiedomein
20-04-2008 Naast Genlias vormt Genealogiedomein een onmisbare bron van informatie voor genealogisch onderzoek in de Achterhoek. Ik heb een tool ontwikkeld die het doorzoeken van de Vordense DTB-boeken op Genealogiedomein een stuk eenvoudiger maakt. Klik hier om het te ontdekken.

Nieuw! Kleine-Kraneburgs in Duitsland
27-03-2008 Bij toeval kwam ik erachter dat ook in Duitsland Kleine-Kraneburgs wonen. Al in de zeventiende eeuw kwam deze naam in de omgeving van Bottrop voor. Lees hier het hele artikel.

Pierre Cuypers, bron: Bureau Monumenten & Archeologie (bMA) van de gemeente Amsterdam Cuypersjaar
05-02-2008 2007 was het 'Cuypersjaar' ter ere van de architect Pierre Cuypers; de man die verantwoordelijk is voor de meest recente kerk op de Kranenburg. Er is een speciale website geopend met achtergrondinformatie over de kerk in relatie tot dit speciale jaar. Kijk hiervoor op www.cuyperscomplex.nl.

silhouette kraanvogel Poot van de kraanvogel
10-03-2008 In het Engels gebruikt men voor de term 'stamboom' naast 'family tree' ook wel de term 'pedigree chart'. Deze term is een verbastering van het Franse 'pied de grue' en betekent 'poot van de kraanvogel', naar de typische vertakking van de poot van deze vogel. En laat de kraanvogel nu ook weer verantwoordelijk zijn voor de achternaam waar deze website over gaat.

Druif, bron: Wikimedia Wijn op de Kranenburg
13-02-2008 Vlak bij Kranenburg, aan de Kostedeweg ligt "Wijngoed Kranenburg". Op ca. 1,5 ha beekklei wordt op milieuvriendelijke wijze druiven verbouwd voor de wijnbouw. Meer informatie staat op de website www.wijngoedkranenburg.nl.

Jan Klein Kranenburg 2007