Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.

Klein Kranenburg of Voskuil?

In Oost-Nederland werden huisnamen als achternaam gebruikt. Daar heette men naar de boerderij waar men woonde. Zolang de boerderij van vader op zoon overgaat, lijkt dat op een erfelijke geslachtsnaam. Maar de achternaam verandert als men verhuist, bijvoorbeeld om in te trouwen op een andere boerderij. De achternaam ging dus niet automatisch van vader op zoon. Boerderij De Voskuil tussen Vorden en KranenburgZonder dit gebruik had de huidige familie Klein Kranenburg dan ook geen Klein Kranenburg, maar Voskuil geheten!

Voor de mensen die woonden op de Kranenbarg, betekende dit dus automatisch dat Kranenbarg hun achternaam werd. Bij doop, huwelijk en overlijden vermeldde de Vordense dominee de namen in de registers, zoals hij ze vernam van de mensen zelf. De schrijfwijze verschilt daarom nog wel eens. Of de predikant de namen juist schreef kon niet door de mensen bevestigd worden. De meeste mensen van toen konden immers lezen noch schrijven.

Als in dit deel van de Achterhoek de boerderij toekwam aan bijvoorbeeld de oudste zoon en een volgende zoon wenste op een eigen boerderij te wonen, dan werd voor hem een andere boerderij gekocht of gebouwd. Zo'n tweede boerderij kreeg dan veelal de naam van het oorspronkelijke ouderlijke adres met het voorvoegsel "Klein". Zo geschiedde het ook op de Kranenberg. In de oude registers duikt er in 1698 ineens de naam "Klein Kranenburg" op. Waar de boerderij Klein Kranenburg heeft gestaan is tot op heden onbekend.
Lees verder...

vorige pagina | homepage


fotocamera Nieuwe foto's
25-05-2008 Onlangs heb ik op een zonnige dag nieuwe foto's gemaakt in Kranenburg en omgeving. Klik hier om ze te bekijken.

vergrootglas Zoeken in Genealogiedomein
20-04-2008 Naast Genlias vormt Genealogiedomein een onmisbare bron van informatie voor genealogisch onderzoek in de Achterhoek. Ik heb een tool ontwikkeld die het doorzoeken van de Vordense DTB-boeken op Genealogiedomein een stuk eenvoudiger maakt. Klik hier om het te ontdekken.

Nieuw! Kleine-Kraneburgs in Duitsland
27-03-2008 Bij toeval kwam ik erachter dat ook in Duitsland Kleine-Kraneburgs wonen. Al in de zeventiende eeuw kwam deze naam in de omgeving van Bottrop voor. Lees hier het hele artikel.

Pierre Cuypers, bron: Bureau Monumenten & Archeologie (bMA) van de gemeente Amsterdam Cuypersjaar
05-02-2008 2007 was het 'Cuypersjaar' ter ere van de architect Pierre Cuypers; de man die verantwoordelijk is voor de meest recente kerk op de Kranenburg. Er is een speciale website geopend met achtergrondinformatie over de kerk in relatie tot dit speciale jaar. Kijk hiervoor op www.cuyperscomplex.nl.

silhouette kraanvogel Poot van de kraanvogel
10-03-2008 In het Engels gebruikt men voor de term 'stamboom' naast 'family tree' ook wel de term 'pedigree chart'. Deze term is een verbastering van het Franse 'pied de grue' en betekent 'poot van de kraanvogel', naar de typische vertakking van de poot van deze vogel. En laat de kraanvogel nu ook weer verantwoordelijk zijn voor de achternaam waar deze website over gaat.

Druif, bron: Wikimedia Wijn op de Kranenburg
13-02-2008 Vlak bij Kranenburg, aan de Kostedeweg ligt "Wijngoed Kranenburg". Op ca. 1,5 ha beekklei wordt op milieuvriendelijke wijze druiven verbouwd voor de wijnbouw. Meer informatie staat op de website www.wijngoedkranenburg.nl.

Jan Klein Kranenburg 2007