Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.

Klein Kranenburg, Klein Kranenbarg, Klein Kranenborg of Klein Kranenberg?

Close-up Telefoongids

Als we de Telefoongids (gegevens 2004) raadplegen dan zie we dat de volgende variŽteiten voorkomen:

  • Klein Kranenbarg: 22x
  • Klein Kranenburg: 18x
  • Klein Kranenberg: 14x
  • Klein Kranenborg: 0x

Het kwam in het verleden veelvuldig voor dat familienamen van generatie tot generatie verschilden in schrijfwijze. Belangrijkste reden hiervan is dat men niet kon lezen of schrijven. Bij aangifte van geboorte ging de ambtenaar (en vroeger de pater of dominee) dus af op hoe de ouders hun naam uitspraken. Het is niet ondenkbaar dat eigenwijze notabelen de op zijn dialect uitgesproken naam "Klein Kranenbarg", maar onbeschaafd vonden klinken en er zelf Klein Kranenberg of Klein Kranenburg van gemaakt hebben. Ook is het niet ondenkbaar dat de heren van stand wat meer bereisd waren en daardoor elders in Nederland kennis gemaakt hebben met de naam Kranenburg.

De meest actuele en ook meest bijzondere 'hernoeming' is die van voorvader Albert (1844 - 1888). Hoewel de burgerlijke stand al op 18 augustus 1811 was ingevoerd is deze man geboren als Klein Kranenbarg, maar overleden als Klein Kranenburg. Zijn kinderen heetten ook allen Klein Kranenburg. Mocht dit foutje niet gemaakt zijn, dan had de naam Klein Kranenburg misschien alleen in de geschiedenisboekjes bestaan. Lees verder...

vorige pagina | homepage


fotocamera Nieuwe foto's
25-05-2008 ∑ Onlangs heb ik op een zonnige dag nieuwe foto's gemaakt in Kranenburg en omgeving. Klik hier om ze te bekijken.

vergrootglas Zoeken in Genealogiedomein
20-04-2008 ∑ Naast Genlias vormt Genealogiedomein een onmisbare bron van informatie voor genealogisch onderzoek in de Achterhoek. Ik heb een tool ontwikkeld die het doorzoeken van de Vordense DTB-boeken op Genealogiedomein een stuk eenvoudiger maakt. Klik hier om het te ontdekken.

Nieuw! Kleine-Kraneburgs in Duitsland
27-03-2008 ∑ Bij toeval kwam ik erachter dat ook in Duitsland Kleine-Kraneburgs wonen. Al in de zeventiende eeuw kwam deze naam in de omgeving van Bottrop voor. Lees hier het hele artikel.

Pierre Cuypers, bron: Bureau Monumenten & Archeologie (bMA) van de gemeente Amsterdam Cuypersjaar
05-02-2008 ∑ 2007 was het 'Cuypersjaar' ter ere van de architect Pierre Cuypers; de man die verantwoordelijk is voor de meest recente kerk op de Kranenburg. Er is een speciale website geopend met achtergrondinformatie over de kerk in relatie tot dit speciale jaar. Kijk hiervoor op www.cuyperscomplex.nl.

silhouette kraanvogel Poot van de kraanvogel
10-03-2008 ∑ In het Engels gebruikt men voor de term 'stamboom' naast 'family tree' ook wel de term 'pedigree chart'. Deze term is een verbastering van het Franse 'pied de grue' en betekent 'poot van de kraanvogel', naar de typische vertakking van de poot van deze vogel. En laat de kraanvogel nu ook weer verantwoordelijk zijn voor de achternaam waar deze website over gaat.

Druif, bron: Wikimedia Wijn op de Kranenburg
13-02-2008 ∑ Vlak bij Kranenburg, aan de Kostedeweg ligt "Wijngoed Kranenburg". Op ca. 1,5 ha beekklei wordt op milieuvriendelijke wijze druiven verbouwd voor de wijnbouw. Meer informatie staat op de website www.wijngoedkranenburg.nl.

© Jan Klein Kranenburg 2007