Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.

Verspreiding van Klein Kranenbarg/burg

Mensen waren vroeger niet zo mobiel als tegenwoordig. De Klein Kranenburgs en -bargs hebben dan ook lange tijd in de Gemeente Vorden gewoond. In de tijd dat de industriŽle revolutie in Nederland doordrong (rond 1890) werden mensen mobieler en gingen elders werk zoeken. De telefoongids geeft een mooi beeld van het huidige voorkomen en verspreiding van de naam Klein Kranenburg en haar verbasteringen:

  • Klein Kranenburg: 18x
  • Klein Kranenbarg: 22x
  • Klein Kranenberg: 14x
  • Klein Kranenborg: 0x
Verder wordt uit de telefoongids duidelijk dat er nog steeds een grote concentratie aan Klein Kranenburgs, -bargs en -bergs in Gelderland woont. Een aanzienlijk aantal heeft zich echter over Nederland uitgezwermd. Van de Klein Kranenburgs is bekend dat ze via het Overijsselse Lutten onder andere in Wapenveld, Epe, Baarn, Hagestein, Dedemsvaart, Apeldoorn, Arnhem, Amsterdam en Utrecht terecht zijn gekomen.Lees verder...

vorige pagina | homepage


fotocamera Nieuwe foto's
25-05-2008 ∑ Onlangs heb ik op een zonnige dag nieuwe foto's gemaakt in Kranenburg en omgeving. Klik hier om ze te bekijken.

vergrootglas Zoeken in Genealogiedomein
20-04-2008 ∑ Naast Genlias vormt Genealogiedomein een onmisbare bron van informatie voor genealogisch onderzoek in de Achterhoek. Ik heb een tool ontwikkeld die het doorzoeken van de Vordense DTB-boeken op Genealogiedomein een stuk eenvoudiger maakt. Klik hier om het te ontdekken.

Nieuw! Kleine-Kraneburgs in Duitsland
27-03-2008 ∑ Bij toeval kwam ik erachter dat ook in Duitsland Kleine-Kraneburgs wonen. Al in de zeventiende eeuw kwam deze naam in de omgeving van Bottrop voor. Lees hier het hele artikel.

Pierre Cuypers, bron: Bureau Monumenten & Archeologie (bMA) van de gemeente Amsterdam Cuypersjaar
05-02-2008 ∑ 2007 was het 'Cuypersjaar' ter ere van de architect Pierre Cuypers; de man die verantwoordelijk is voor de meest recente kerk op de Kranenburg. Er is een speciale website geopend met achtergrondinformatie over de kerk in relatie tot dit speciale jaar. Kijk hiervoor op www.cuyperscomplex.nl.

silhouette kraanvogel Poot van de kraanvogel
10-03-2008 ∑ In het Engels gebruikt men voor de term 'stamboom' naast 'family tree' ook wel de term 'pedigree chart'. Deze term is een verbastering van het Franse 'pied de grue' en betekent 'poot van de kraanvogel', naar de typische vertakking van de poot van deze vogel. En laat de kraanvogel nu ook weer verantwoordelijk zijn voor de achternaam waar deze website over gaat.

Druif, bron: Wikimedia Wijn op de Kranenburg
13-02-2008 ∑ Vlak bij Kranenburg, aan de Kostedeweg ligt "Wijngoed Kranenburg". Op ca. 1,5 ha beekklei wordt op milieuvriendelijke wijze druiven verbouwd voor de wijnbouw. Meer informatie staat op de website www.wijngoedkranenburg.nl.

© Jan Klein Kranenburg 2007