Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.

Het huidige dorp Kranenburg

Kranenburg, dorpsgezichtMomenteel is Kranenburg één van de 43 kernen van de Gemeente Bronckhorst. Deze grote gemeente (28.643 ha.) is door een fusie ontstaan. Voorheen was Kranenburg onderdeel van de Gemeente Vorden. Kranenburg heeft circa 300 inwoners. Opvallend is de relatief grote neogotische kerk langs de weg van Vorden naar Ruurlo. Deze kerk, het werk van de bekende architect Pierre Cuypers, is zelfs verantwoordelijk voor het ontstaan van het dorp.

Zoals in de voorgaande hoofdstukken valt te lezen is de schuilkerk die bij de boerderij de Kranenburg stond in 1834 vervangen door een volwaardige stenen kerk. Deze stenen kerk (een voorloper van de huidige kerk) werd op een plek gebouwd die beter bereikbaar was voor alle katholieken in de omgeving. Deze plek, tussen Vorden en Ruurlo, was bij de bouw van de kerk nog verlaten. Pas later ontstond het dorp. De kerk heeft de naam van de oude boerderij meegenomen, waardoor er nu nog steeds gesproken wordt van wonen "Op de Kranenburg", terwijl deze plek dus voor de bouw van de kerk niet zo genoemd werd.

vorige pagina | homepage


fotocamera Nieuwe foto's
25-05-2008 · Onlangs heb ik op een zonnige dag nieuwe foto's gemaakt in Kranenburg en omgeving. Klik hier om ze te bekijken.

vergrootglas Zoeken in Genealogiedomein
20-04-2008 · Naast Genlias vormt Genealogiedomein een onmisbare bron van informatie voor genealogisch onderzoek in de Achterhoek. Ik heb een tool ontwikkeld die het doorzoeken van de Vordense DTB-boeken op Genealogiedomein een stuk eenvoudiger maakt. Klik hier om het te ontdekken.

Nieuw! Kleine-Kraneburgs in Duitsland
27-03-2008 · Bij toeval kwam ik erachter dat ook in Duitsland Kleine-Kraneburgs wonen. Al in de zeventiende eeuw kwam deze naam in de omgeving van Bottrop voor. Lees hier het hele artikel.

Pierre Cuypers, bron: Bureau Monumenten & Archeologie (bMA) van de gemeente Amsterdam Cuypersjaar
05-02-2008 · 2007 was het 'Cuypersjaar' ter ere van de architect Pierre Cuypers; de man die verantwoordelijk is voor de meest recente kerk op de Kranenburg. Er is een speciale website geopend met achtergrondinformatie over de kerk in relatie tot dit speciale jaar. Kijk hiervoor op www.cuyperscomplex.nl.

silhouette kraanvogel Poot van de kraanvogel
10-03-2008 · In het Engels gebruikt men voor de term 'stamboom' naast 'family tree' ook wel de term 'pedigree chart'. Deze term is een verbastering van het Franse 'pied de grue' en betekent 'poot van de kraanvogel', naar de typische vertakking van de poot van deze vogel. En laat de kraanvogel nu ook weer verantwoordelijk zijn voor de achternaam waar deze website over gaat.

Druif, bron: Wikimedia Wijn op de Kranenburg
13-02-2008 · Vlak bij Kranenburg, aan de Kostedeweg ligt "Wijngoed Kranenburg". Op ca. 1,5 ha beekklei wordt op milieuvriendelijke wijze druiven verbouwd voor de wijnbouw. Meer informatie staat op de website www.wijngoedkranenburg.nl.

© Jan Klein Kranenburg 2007