Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.

Hulp gevraagd

Ik heb nog diverse vragen waar ik graag een antwoord op zou willen krijgen. Denk je me hiermee te kunnen helpen dan zou ik het erg op prijs stellen als je contact met mij zou willen opnemen.

Wanneer is het erve Klein Kranenburg ontstaan/gebouwd?
De vroegste vermelding van het erf Klein Kranenburg dateert van 21 juli 1637.
In de transcriptie (door B. Baneman) van het Trouwboek 1634-1670 (R.B.S. 1604), Tijdvak 1634-1645 van de Nederduits Gereformeerde Gemeente VORDEN staat dat op 21.07.1637 "Gerrit Berentsen, soone van Berent Aerninck uijt Ruerloo het kerspel van Delden, met Henrick Hermenszen, dochter van Zal. Herman Gerberinck op de Cleijne Craenenburgh" huwde.

Later zien we dat de kinderen uit het huwelijk van Jan Wanders Onstenck, geboren in 1671 [0021] en Geertje Hendriksen Kranenborg [0022] ook de naam Klein Kranenburg aannemen. Dit is opvallend te noemen, omdat geen van beide ouders een "Klein Kranenburg"-achtergrond lijkt te hebben.

Waar heeft het erve Klein Kranenburg gelegen?

Bekend is dat het erve Kranenburg aan de Bergkappeweg heeft gelegen, ter hoogte van de huidige boerderij "Het Elshof". De Klein Kranenburg echter, is nergens op een kaart terug te vinden.

Is er een relatie tussen het erve Weulen Kranenbarg en Kranenburg?
Pro-gen logoIs er een relatie? En waar komt dat begrip "Weulen" vandaan? Bekend is dat "weule" het Achterhoekse woord voor "mol" is, maar heeft het Weulen in deze naam ook deze achtergrond? Op oude kaarten is er ook een erf "Wilde Kranenburg" te vinden. Wat is de link van dit erf met de Kranenburg? Is "Weulen" wellicht een verbastering van "Wilde"? Of heeft iemand bij de aangifte van een geboorte ooit gezegd dat het kind een "zoon is van Wijlen Kranenbarg" en is een verbastering van dit woord zijn eigen leven gaan leiden?

Hoe kan de schijnbare paradoxale naam "Kranenburg" verklaard worden?
Kraanvogels leven in moerassig gebied en dus niet op (droge) heuvels. Ik ben redelijk overtuigd van de verklaring van de naam Kranenburg als "heuvel waar Kraanvogels leven", maar dit lijkt toch paradoxaal. Hoe is dit te verklaren.

vorige pagina | homepage


fotocamera Nieuwe foto's
25-05-2008 Onlangs heb ik op een zonnige dag nieuwe foto's gemaakt in Kranenburg en omgeving. Klik hier om ze te bekijken.

vergrootglas Zoeken in Genealogiedomein
20-04-2008 Naast Genlias vormt Genealogiedomein een onmisbare bron van informatie voor genealogisch onderzoek in de Achterhoek. Ik heb een tool ontwikkeld die het doorzoeken van de Vordense DTB-boeken op Genealogiedomein een stuk eenvoudiger maakt. Klik hier om het te ontdekken.

Nieuw! Kleine-Kraneburgs in Duitsland
27-03-2008 Bij toeval kwam ik erachter dat ook in Duitsland Kleine-Kraneburgs wonen. Al in de zeventiende eeuw kwam deze naam in de omgeving van Bottrop voor. Lees hier het hele artikel.

Pierre Cuypers, bron: Bureau Monumenten & Archeologie (bMA) van de gemeente Amsterdam Cuypersjaar
05-02-2008 2007 was het 'Cuypersjaar' ter ere van de architect Pierre Cuypers; de man die verantwoordelijk is voor de meest recente kerk op de Kranenburg. Er is een speciale website geopend met achtergrondinformatie over de kerk in relatie tot dit speciale jaar. Kijk hiervoor op www.cuyperscomplex.nl.

silhouette kraanvogel Poot van de kraanvogel
10-03-2008 In het Engels gebruikt men voor de term 'stamboom' naast 'family tree' ook wel de term 'pedigree chart'. Deze term is een verbastering van het Franse 'pied de grue' en betekent 'poot van de kraanvogel', naar de typische vertakking van de poot van deze vogel. En laat de kraanvogel nu ook weer verantwoordelijk zijn voor de achternaam waar deze website over gaat.

Druif, bron: Wikimedia Wijn op de Kranenburg
13-02-2008 Vlak bij Kranenburg, aan de Kostedeweg ligt "Wijngoed Kranenburg". Op ca. 1,5 ha beekklei wordt op milieuvriendelijke wijze druiven verbouwd voor de wijnbouw. Meer informatie staat op de website www.wijngoedkranenburg.nl.

Jan Klein Kranenburg 2007